OKSIDAN

Apa Itu Antioksian?

Antioksidan adalah bahan ataupun khasiat makanan yang akan mengurangkan atau mengelakkan kerosakkan oksidasi disebabkan oleh radikal bebas, dengan memberi perlindungan oksidasi terhadap tubuh. Antioksidan bersumberkan makanan seperti vitamin C,E Beta Kerotin, selenium, ion hidrogen meneutralkan dan menjadikan radikal bebas tidak merbahaya kepada tubuh. Menurut Persatuan Diet Amerika, antioksidan berperanan dalam meningkatkan fungsi imun dan mengurangkan risiko barah serta jangkitan.

Kenapa Kita Sakit?

Adakah oksigen itu bagus? Jawapannya adalah YA. Oksigen amat diperlukan oleh badan kita. Molekul oksigen agak stabil apabila berada di atmosfera, tetapi apabila terlalu banyak oksigen diserap ke dalam badan kita, oksigen tersebut menjadi semakin aktif dan tidak stabil, dan ianya menunjukkan sifat-sifat yang mudah untuk melekatkan diri terhadap sel-sel sihat. Oksigen ini lebik dikenali sebagai radikal bebas. Sifat-sifat radikal bebas ini adalah mempunyai tidakkeseimbangan elektron. Lebih kurang 2% yang disedut menjadi oksigen aktif, sewaktu bersenam, jumlah tersebut meningkat menjadi 20%. Radikal bebas ini akan menghasilkan kesan oksidasi yang begitu tinggi. Ini bermakna radikal bebas ini mampu mencuri elektron-elektron daripada sel yang sihat.

Sehubungan dengan itu, apabila terdapat banyak radikal bebas dihasilkan didalam badan, mereka menjadi semakin aktif dan melekatkan diri kepada sel-sel sihat, hasilnya sel-sel sihat akan musnah secara genetiknya. Ia juga berupaya untuk mengoksidasikan tisu lalu akan menyebabkan berlakunya pelbagai jenis penyakit.

Antioksida Menghalang Oksidasi Bahaya.

Salah satu cara untuk melindungi tisu sihat daripada dioksidasikan oleh radikal bebas adalah dengan cara membekalkan elektron bebas daripada radikal bebas, dengan menyeimbangkan jumlah elektron pada radikal bebas tersebut, maka ia dapat menghalang dari radikal bebas untuk menggangu sel-sel yang sihat.

Dalam kajian, makanan seharian kita ada yang menghalang daripada dihinggapi kanser dan ada sebahagiannya menyumbangkannya. Kebanyakkan tisu-tisu yang rosak disebabkan oleh bahan yang dikenali sebagai karsinogen yang terdapat didalam makanan terhasil dari hasil tindak balas oksidasi didalam sel. Oleh itu, para pengkaji telah menemui satu bahan yang dapat menghalang berlakunya oksidasi ini, bahan tersebut lebih dikenali sebagai Antioksidan. Dengan pengambilan bahan antioksidan ini semula jadi seperti air beralkali yang antioksidan akan menjadi benteng utama dalam menghalang berlakunya kanser.

Bagaimana Untuk Kita Mengelakkan Diri Dari Dihinggapi Penyakit.?

Sewaktu proses penghazaman, bakteria-bakteria bertindak balas dengan protin, Asid amino, ikan dan daging akan menghasilkan bahan tersebut:
  • Hidrogen sulfida
  • Ammonia
  • Histamin
  • Indoles
  • Phenoles
  • Scatoles
Dengan terhasilnya bahan-bahan tersebut ia akan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan didalam usus. Bahan-bahan ini juga akan menyebabkan pelbagai jenis penyakit seperti contoh hidrogen sulfida dan ammonia yang akan merosakkan hati. Histamin pula akan menggalakkan berlakunya kesan alahan seperti asma dan sebagainya.

Lantaran itu, badan mengeluarkan akan sejenis bahan yang dikenali sebagai neutrophil leukocytes dimana ia akan membebaskan oksigen aktif bagi menangani toksik tersebut lalu mengelakkan berlakunya kerosakkan terhadap organ-organ yang berkaitan.

Tetapi apabila terlalu banyak oksigen aktif ini dibebaskan, disamping itu meneutralkan toksik itu tadi, ia juga akan merosakkan sel-sel yang sihat. Melalui proses pengoksidaan berlebihan. Oleh itu, sebagai jalan

Kelebihan Kegunaan Antioksidan.
  • Bebas pemburu radikal.
  • Memperbaiki pencernaan.
  • Membantu memperlambatkan proses penuaan pada tingkat biologis.
  • Membantu menciptakan alkali tubuh.
  • Meneutralkan berbagai jenis asid yang terbentuk di dalam tubuh, mencegah tubuh dari pembentukan asid dan sejumlah penyakit kronik.
  • Membersihkan radikal bebas dan mencegah penuaan.
  • Menhilangkan nutrisi dan lemak berlebih, kolestrol dan zat-zat beracun lainnya dalam tubuh.
  • Meningkatkan metabolisme tubuh dengan daya serap dan daya larut air.
  • Meningkatkan sistem ketahanan tubuh.
  • Mencegah osteoporosis.
  • Meningkatkan sekresi insulin, efektif dalam mencegah penyakit diabetes dan hati.
  • Mencegah kanser.
  • Mencegah penyakit hati dan hipertensi.
  • Meneutralkan asam lambung, sehingga dapat meningkatkan fungsi gastrointinal.
  • Sangat baik untuk radang usus kronik, radang lambung dan sebagainya.

Mencegah Lebih Baik
Dari Merawat...

Dapatkan Sekarang
Sms ke 019-2344377

No comments:

Post a Comment